Er zijn verscheiden keerlus modules te koop om het beruchte keerlusprobleem op te lossen. Het merendeel van deze modules vind ik persoonlijk uitermate duur terwijl de oplossing best simpel en goedkoop kan zijn.
De meest stom simpele, robuuste en goedkope methode om een keerlusmodule te maken, is bij zonder twijfel de ‘relais methode’ icm een lichtsluis.
Het probleem
Het principe is tamelijk simpel. Bij de overgang aan de bovenkant zie je de blauwe en rode rails bij elkaar komen. Normaliter als je deze rails zou verbinden, heb je kortsluiting. Dit is het beruchte keerlusprobleem.

De oplossing
Dit probleem los je op met een keerlus module. Er zijn er meerdere en ze werken allemaal anders, maar ik ga die niet details bespreken. De module die ik heb gemaakt, werkt met een infrarode lichtsluis.
Wanneer een trein door de lichtsluis rijdt, wordt de geïsoleerde keerlussectie direct gelijk gepoold door middel van een relais. Doordat de keerlussectie gelijk is gepoold met het aansluitende spoor, kan de trein ongehinderd doorrijden zonder kortsluiting te maken. Het maakt hierbij niet uit naar welke kant de trein rijdt.

Zodra de trein in zijn geheel de sluis weer heeft verlaten, valt het het relais weer terug naar de rusttoestand. Tegen de tijd dat de trein de onderste overhang heeft bereikt, staat de keerlussectie weer gelijk met het onderste spoor.

Het is net als bij elke keerlusmodule een vereiste dat de treinen korter moeten zijn dan de geïsoleerde keerlussectie.
Het mooie van dit systeem is dat het ‘zelf bedienend’ in. Je hoeft dus niks te doen vanuit de besturing van je modelbaan. Plug & Play


De lichtsluis heeft een heel klein nadeel en dat is dat hij fysiek boven de baan steekt. Dit kan voor sommige modelbanen nadelig uitpakken wat de scenery betreft.
Behalve de lichtsluis, kan je ook gebruikmaken van LDR’s. De LDRs zijn erg klein en passen bij H0 banen tussen de bielzen waardoor je ze bijna niet ziet. Een voorwaarde is wel dat je een tamelijk constante belichting moet hebben.
PLAATJE NODIG VAN LDR IN SPOOR
Link naar keerlus PCB
Link naar lichtsluis PCB
Link naar LDR PCB