Point Wizard


De Point Wizard is na een fysiek schakelpaneel een van de meest praktische en veelzijdige apparaten om je wissels en rijwegen mee te stellen. Ik heb hiervoor gekeken naar andere apparaten zoals een Roco route control en een Lenz LW150 en zodoende heb ik alleen de beste ideeën gebruikt om de Point Wizard mee te ontwerpen.

Het is een klein kastje van ongeveer 62x57mm groot die je via loconet aan je modelbaan kan verbinden. Hoewel bedoeld voor gebruik in vaste opstelling, kan je hem vanwege de geringe grootte ook prima ter hand nemen.

De Point Wizard lijkt in veel aspecten veel op de Roco route control waarbij Xnet is omgeruild voor Lnet. De Point Wizard kan zodoende ook individuele wissels aansturen en ook rijwegen leggen. Maar hij kan dat veel beter, sneller, makkelijker en dat op wel vier verschillende manieren!

Manier #1, losse wissels stellen


De eerste manier bestaat simpelweg uit het invoeren van het digitale adres van de wissel die je wilt stellen. Na het invoeren van het adres zal de Point Wizard de wissel aansturen in de andere kant. Het adres wordt na ongeveer 0.75s zelf afgemaakt en direct aangestuurd. Je kan na het invullen van een adres het werk sneller laten geschieden door op * te drukken en je kan annuleren door op # te drukken.

In tegenstelling tot de Route Control hoef je dus niet meer na te denken of je de gebogen of recht knop moet indrukken. Nee de Point Wizard snapt namelijk dat jij een adres invoert van een wissel omdat jij wilt dat die omgaat. Hij kijkt dan voor jou wat de stand is van die wissel zodat hij de wissel altijd de goede kant op zet.

Als een wissel eenmaal gezet is, kan je die wissel laten toggelen met de * knop.

Manier #2, wisselgroepen stellen.


In deze modus, kan je wissels stellen met slechts 1 druk op de knop. De wissels zijn per tien verdeeld in tien groepen/ Je kan dus effectief niet meer dan 100 wissels schakelen in deze modus. Een wissel kan je stellen door eenmalig op de corresponderende cijfertoets te drukken in de desbetreffende groep.

De wisseladressen zijn oplopend en logisch gegroepeerd. De eerste groep stuurt adressen 1-10 aan, de tweede groep 11-20 etc.

Je kan makkelijk van groep wisselen door op de op de * of # te drukken. Hoewel je soms wel van groep zal moeten wisselen, zal je in deze modus nooit meer dan twee verschillende knopjes in moeten drukken.

Manier #3, rijwegen stellen


Hoewel losse wissels stellen natuurlijk altijd leuk is om te doen, is het vaak ook veel werk en risicovol werk. De ervaring heeft toch geleerd dat je altijd wel eens een wisseltje vergeet met als ontsporing tot gevolg.

Om het nog makkelijker te maken, kan de Point Wizard ook meteen een hele reeks aan wissels stellen. Zo kan je nooit een vergeten.

Rijwegen dien je op voorhand in te leren. Dit is een vrij simpel proces wat later nog wordt uitgelegd. Je kan een rijweg leggen door het bijbehorende nummer 1-32 in te voeren. En dat is het enige wat je hoeft te doen. Je zal nooit meer dan twee knoppen hoeven in te drukken om je rijwegen te leggen.

Manier #4, rijwegen door start en stop knoppen


Hoewel rijwegen ontzettend handig zijn, bestaan er sporenplannen waarbij het soms niet altijd de meest handige oplossing is. De vierde manier van wissels schakelen bestaat uit het invoeren van een start locatie en een stop locatie. Je kan een locatie zien als een blok.

Je moet bij deze mode op voorhand je emplacement verdelen in blokken (op papier) en elke blok een nummer geven. Vervolgens moet je alle mogelijke routes tussen de blokken inleren. Het voornaamste verschil met de vorige methode is dat je niet meer werkt met route nummers maar met combinaties van blok nummers. Om een route in te leren, moet je eerst een start blok invoeren en dan een stop blok invoeren gevolgd door de te stellen wissels. Verderop wordt uitgelegd hoe dit precies moet. Dit is wel een klusje, maar dan heb je ook wat.

Als alles goed ingeleerd is, kan je een rijweg stellen door eerste een start blok op te geven en te bevestigen met * gevolgd door het nummer van een stop blok. Het maakt de Point Wizard niet uit welke volgorde je aanhoudt. De route van blok 3 naar blok 23 wordt hetzelfde beschouwd de route van blok 23 naar blok 3.

Het is ook iets meer indruk werk, maar je kan wel de meest complexe wisselstraten aansturen op deze wijze zonder dat je wissels vergeet.

N.B. afhankelijk van hoe groot je emplacement is, kan dit best een complexe en langdradige taak worden om alles in te voeren. Ik raad aan om eerst alle routes op papier te zetten alvorens ze in te voeren in de Point Wizard. Een foutje is zo gemaakt, dus werk secuur.

Blog op WordPress.com.