PanelX, DIY schakelpaneel


Op deze pagina leg ik uit hoe je zelf een Controller voor een schakelpaneel kan bouwen. Het is niet duur en niet heel moeilijk om thuis zelf in elkaar te zetten. Bovendien hoef je niks te programmeren. Ik heb een tweetal kant en klaar programma’s waarmee je je schakelpaneel achteraf kan inleren.

De hardware


Met mijn bare-mininum XpressNet of Loconet print en de PanelX MkI en MkII code kan je zelf een inleerbare schakelpaneel controller maken. Deze controller kan dan via XpressNet of Loconet schakelinstructies sturen naar een digitale centrale zoals een z21, lzv100 of DR5000.

De printplaten is zo simpel als mogelijk gehouden, zodat het solderen hopelijk niet een te groot obstakel voor je is.

Bare mininum XpressNet interface

R404 is 120Ω. De andere weerstanden zijn allemaal 10kΩ. De 10k weerstanden zijn strikt gezien overbodig, ze voegen toe dat je de arduino kan programmeren terwijl dit printje is aangesloten.

Bare mininum Loconet interface

De loconet print heeft iets meer weerstanden nodig. Bij de gerber files staat ook een BOM (bill of materials) met de juiste weerstandwaardes en ICs.

Uitleg over de printen bestellen

De Software


Met het programma PanelX Mk I kan ik aan elke schakelaar een wisseladres koppelen. Je moet eerst het systeem in config modus zetten door lok functie F1 van adres 9999 aan te zetten. Eenmaal in config mode, kan je op een knopje van het schakelpaneel drukken en dan kan je een wisseladres aansturen. Dit adres wordt dan gekoppeld aan dat knopje. Als je klaar bent met het koppelen van wissels aan knopjes, kan je F1 van lok 9999 weer uitzetten om de configmodus te verlaten..

PanelX Mk II lijkt op Mk I maar kan meerdere wissels opslaan onder een knopje. Het inleren werkt verder hetzelfde. In config modus, druk je op je een knopje en dan kan je met je handregelaar of app tot 24 wissels koppelen aan het knopje.

Zowel de Mk I als Mk II code de PCBs vind je op github

Link naar source code

Schakelaars & leds


Ongeacht wat voor controller je wilt gebruiken, kan je ook nog zelf je schakelpaneel fabrieken. Dat wordt natuurlijk niet zo fancy als een originele PCB paneel van Train-Science. Maar als je budget wat beperkter is, zijn er leuke dingetjes die je voor weinig kan kopen.

Behalve heel veel schakelaars, kan je ook schakelaars kopen waar al draden aan gesoldeerd zijn. Dat maakte het wat makkelijker om het een en ander op een arduino of een S88 of… aan te sluiten.

Zo heb je ook leds waar al draden aan gesoldeerd zijn.

Je kan ook leds vinden waar ook al een weerstand op zit. Als je zoekt naar 5V leds, kan je ook leds vinden die je direct op een arduino kan pluggen.

Om ledjes mooi in een zelfbouw paneel te verwerken, kan je gebruik maken van chassisdelen of ledhouders. Zelf vind ik het handige en mooie dingen. Ze gaan alleen niet goed samen met leds waar al draden aan gesoldeerd zijn.